Wykonanie
Przebój lat 70 -tych i trochę późniejszych -
śledż po japońsku - dziś rzadko spotykany. Król ówczesnych restauracji to nic innego jak
śledzik owinięty wokół
jajka ugotowanego na twardo podany na
sałatce jarzynowej (z
ziemniakami). Zresztą obojętnie jak go podacie, ważny jest zestaw tych
trzech składników. Szkoda, że taka smakowita zimna przekąska została zapomniana. Najwyższa
pora by powrócila na nasze stoły.Pomimo nazwy jest to potrawa niezana w Japonii, ale to nie jedyne polskie danie noszące
dziwną nazwę. Na świątecznym
stole u większości będzie gościć
sałatka jarzynowa, może więc skusicie się na podanie
śledzika po japońsku ?
Składniki na 2 porcje:2 porcje sałatki jarzynowej (przepis : tutaj)2
matjasy lub zwykłe
śledzie2
jajka na twardo
majonez do przybraniaWykonanie:przygotować
sałatkę jarzynową
śledzie wymoczyć w zimnej wodzie (
matjasy nie wymagają moczenia), po 1/2-1 godzinie skosztować kawałeczek, czy nadal nie są za słone. Tu najlepsze będą nawet zwykle
śledzie z
beczki, jeśli
matjasy, to raczej jak najmniejsze i najcieńszeugotować
jajka na twardo - 8 minut - wkładając je do zimnej
wodygdy mamy
śledzie, ugotowane
jajka - przekrojone w poprzek na pół i
sałatkę pozostało już tylko wyłożenie produktów na półmisek wg własnej fantazji. W orginale
jajko jest owinięte dookoła
śledziem i ułożone na porcji sałatki jarzynowej.
Jajko było zwrócone
żółtkiem do dołu. Udekorować kleksem
majonezu. Można dodać
grzybki marynowaneSMACZNEGO !