ßßß Cookit - przepis na " Śledzik po japońsku "

" Śledzik po japońsku "

nazwa

Wykonanie

Przebój lat 70 -tych i trochę późniejszych - śledż po japońsku - dziś rzadko spotykany. Król ówczesnych restauracji to nic innego jak śledzik owinięty wokół jajka ugotowanego na twardo podany na sałatce jarzynowej (z ziemniakami). Zresztą obojętnie jak go podacie, ważny jest zestaw tych trzech składników. Szkoda, że taka smakowita zimna przekąska została zapomniana. Najwyższa pora by powrócila na nasze stoły.
Pomimo nazwy jest to potrawa niezana w Japonii, ale to nie jedyne polskie danie noszące dziwną nazwę. Na świątecznym stole u większości będzie gościć sałatka jarzynowa, może więc skusicie się na podanie śledzika po japońsku ?
Składniki na 2 porcje:
2 porcje sałatki jarzynowej (przepis : tutaj)
2 matjasy lub zwykłe śledzie
2 jajka na twardo
majonez do przybrania
Wykonanie:
przygotować sałatkę jarzynową
śledzie wymoczyć w zimnej wodzie (matjasy nie wymagają moczenia), po 1/2-1 godzinie skosztować kawałeczek, czy nadal nie są za słone. Tu najlepsze będą nawet zwykle śledzie z beczki, jeśli matjasy, to raczej jak najmniejsze i najcieńsze
ugotować jajka na twardo - 8 minut - wkładając je do zimnej wody
gdy mamy śledzie, ugotowane jajka - przekrojone w poprzek na pół i sałatkę pozostało już tylko wyłożenie produktów na półmisek wg własnej fantazji. W orginale jajko jest owinięte dookoła śledziem i ułożone na porcji sałatki jarzynowej. Jajko było zwrócone żółtkiem do dołu. Udekorować kleksem majonezu. Można dodać grzybki marynowane
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/03/sledz-po-japonsku.html